St. Theresa’s Hospital – Charandure, Mvuma

St. Theresa’s is het grootste van de drie partnerziekenhuizen van het OLVG. Het ziekenhuis heeft 188 bedden, en in het adherentiegebied wonen ongeveer 25.000 mensen. Op het ziekenhuisterrein is ook een school voor verpleegkunde gevestigd. Meer dan 60 leerlingverpleegkundigen uit het hele land volgen hier een driejarige opleiding.

Het ziekenhuis heeft een groot home-based care programma voor de dorpen in de omgeving. Er zijn supportgroepen voor Hiv-positieve mensen, waar gezamenlijke activiteiten worden ondernomen: tuinieren, kledingreparatie, metaalbewerking en ambachtelijk sieraden maken.

In het ziekenhuis zijn twee artsen werkzaam: Dr. Maunga en Dr. Maruba. Dr. Maunga is ook werkzaam als District Medical Officer.

In St. Theresa’s worden ruim 4000 patiënten met een Hiv infectie behandeld, waarvan 148 kinderen. Elk jaar worden ongeveer 100 patienten met tuberculose behandeld.

Sinds kort is het mogelijk om CD4 (afweer-) cellen te meten om het effect van de Hiv-behandeling te meten. De mogelijkheden om de lever- en nierfunctie te bepalen zijn zeer beperkt, en helaas is het nog niet mogelijk om de Hiv viral load te meten.

Hypertensie en diabetes komen steeds meer voor in Afrika, en dus ook in Zimbabwe. Tijdige opsporing van deze aandoeningen kan veel ellende voorkomen. Helaas zijn de mogelijkheden daartoe beperkt. Een van de projecten waar de Stichting Ushamwari zich aan verbonden heeft betreft het tijdig opsporen van diabetes en hypertensie, onder anderen door heb beschikbaar stellen van glucosemeters en bloeddrukmeters. De bevoorrading van het ziekenhuis met medicijnen voor hoge bloeddruk en suikerziekte laat soms te wensen over.

In St. Theresa’s vinden per jaar meer dan 1000 bevallingen plaats, waarvan ongeveer 90 door middel van een keizersnede. Er is een tekort aan verloskundig instrumentarium. Verbetering van de verloskundige en gynaecologische zorg is een van de speerpunten van de stichting.

De internetverbinding van het ziekenhuis is traag, en wordt nogal eens getroffen door stroomonderbrekingen. Samen met de medewerkers van het ziekenhuis onderzoeken wij thans hoe we de internetverbindingen beter kunnen maken. Goede internetverbindingen zijn belangrijk om tot intensieve kennisuitwisseling te komen.

De informatie op deze pagina is afkomstig van Ushamwari. Laatst gewijzigd: 14 september 2023.