Wij vergeten soms gewoon goed te luisteren naar de patiënt 

Wij vergeten soms gewoon goed te luisteren naar de patiënt

December vorig jaar waren drie artsen en een verpleegkundige uit Zimbabwe op werkbezoek in het OLVG. Wat kan een Zimbabwaanse arts leren van artsen van het OLVG? En welke les kunnen OLVG’ers leren?

Willem Blok, Internist

Hier in het OLVG hebben we zoveel mogelijkheden voor medische diagnostiek, dat we soms vergeten gewoon goed te luisteren naar de patiënt. wat dat betreft kunnen we nog wat leren van het klinisch oordeel van onze collega’s in Zimbabwe. Daar is goed luisteren en een goed lichamelijk onderzoek juist een van de belangrijkste onderzoeksmethoden. Als de patiënt dar het ziekenhuis binnenkomt, geeft de arts de patiënt tijd en aandacht, stelt vragen en komt zo in 90% van de gevallen tot een diagnose. De laatste 10% moet dan van onderzoek komen. Tja, daar ontbreekt het dan helaas vaak aan. In Zimbabwe was ik onder de indruk van de kennis en betrokkenheid van de artsen. De medische kennis is op een hoog niveau, ook al beschikken ze niet over alle diagnostische en therapeutische mogelijkheden, Ik bewonder de professionele wijze waarop ze zo’n ziekenhuis runnen .

Wij van het OLVG komen er niet alleen om kennis te brengen, er valt ook een hoop kennis te halen. We kunnen veel van elkaar leren. Daarop ligt dan ook de nadruk bij Ushamwari OLVG, de stichting die deze uitwisseling mogelijk maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.