Onze verpleegkundigen nemen veel werk voor hun rekening 

Onze verpleegkundigen nemen veel werk voor hun rekening

December vorig jaar waren drie artsen en een verpleegkundige uit Zimbabwe op werkbezoek in het OLVG. Wat kan een Zimbabwaanse arts leren van artsen van het OLVG? En welke les kunnen OLVG’ers leren?

Talent Maphosa, district medical officer in Mutare, Zimbabwe 

Het verschil tussen het OLVG en ons ziekenhuis is enorm. Wij lopen wel twintig jaar achter met medische technologie. Maar het belangrijkste is: ons kennisniveau is ongeveer gelijk. Bovendien hebben wij veel meer ervaring met hiv en aids. Hier in het OLVG komen daarentegen veel meer welvaartsziekten voor, zoals diabetes.

Als ik denk aan ons ziekenhuis dan zie ik meteen dat we het moeten doen met minder middelen, minder mensen en verouderde technieken. Dat is nu eenmaal zo in een derdewereldland. In ons ziekenhuis hebben we één arts. Hier in het OLVG lopen er rond de 150. Verpleegkundigen nemen veel werk voor hun rekening, noodgedwongen. op een populatie van 18 miljoen mensen hebben we in Zimbabwe acht specialisten. maar dat zijn wel stuk voor stuk enorm gemotiveerde mensen.

We werken hard en we doen ons best met wat we tot onze beschikking hebben. doel van onze samenwerking met het OLVG is dat de patiënt de uiteindelijke winnaar is.

Ik geloof er heilig in dat we qua commitment nauwelijks onderdoen voor een goed uitgerust ziekenhuis als het OLVG. Dat neemt niet weg dat het OLVG een fantastisch ziekenhuis is. Met een toegewijd team, een goede organisatie en goed management, waar we veel van kunnen leren. Mijn collega’s en ik voelen ons hier erg welkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.